admin

Героски: Најдобриот начин да ја поддржиме слободата на изразување е да ја практицираме секојневно.

Бранко Героски, уредник на дневниот весник Слободен печат и порталот Плусинфо во интервју за ЦИВИЛ Медиа зборува за слободата на изразувањето, медиумските слободи и активизмот. Branko Geroski, editor of the daily newspaper Sloboden pečat and the portal Plusinfo, in an interview with CIVIL Media talks about freedom of expression, media freedoms and activism.

Кежаровски: Слободата на изразувањето е и обврска!

Новинарот Томислав Кежаровски, кој беше жртва на спектакуларно апсење и политички прогон поради текст напишан во 2008 година зборува за слободата на изразувањето, медиумските слободи и активизмот, не само во смисла на фундаментални човекови права, туку и како обврска која мора да се исполни со цел да се ослободи медиумскиот простор и во земјата да […]

Василевска: Огромни се штетите по слободата на медиумите

Ана Василевска, новинарка, говори за штетите нанесени на медиумите и слободата на изразувањето, за подобните и неподобните медиуми и новинари и за односот на властите. Маја Ивановска Камера: Дехран Муратов Монтажа: Ермин Климента

Ричлиев: Слободата на изразување е основно човеково право

Зоран Ричлиев, новинар, задолжен за развој и дигитални комуникации, БИРН Македонија

Тевчев: Државата да ги тргне рацете од медиумите!

Владимир Тевчев, долгогодишен новинар во интервју за ЦИВИЛ Медиа, зборува за слободата на изразување, за новинарството како професија, „забранетите“ теми и центрите на моќ кои се обидуваат да ги замолчат новинарите. Маја Ивановска Камера: Дехран Муратов Монтажа: Ермин Климента

Фиданоски: Крв, пот и солзи се потребни во одбрана на слободата

Новинарот Зоран Фиданоски, во интервјуот за ЦИВИЛ Медиа, изјави дека слободата на изразување е фундамент на едно општество без кое немаме слободни граѓани. Биљана Јордановска Камера: Дехран Муратов Монтажа: Eрмин Климента www.civilmedia.mk www.civil.org.mk www.drejt.mk

Наумов: Новинарството никогаш нема да изумре!

Столе Наумов, новинар со долгогодишно искуство и поранешен член на Советот за Радиодифузија во интервју за ЦИВИЛ Медиа, говори за состојбите со новинарството во Македонија, проблемите и предизвиците со кои се соочуваат новинарите и медиумите. Маја Ивановска Камера: Дехран Муратов Монтажа: Ермин Климента